Demens – tidlige symptomer

Det finnes ulike former for demens, og de tidlige symptomene kan variere litt avhengig av hvilken type demens det er snakk om. Generelt sett kan man si at de tidlige symptomene på demens inkluderer en rekke kognitive og atferdsmessige endringer.

Demens er en samlebetegnelse på en gruppe symptomer som skyldes en skade eller sykdom i hjernen. Dette kan føre til svekkede kognitive evner, som minne, språk, orientering og oppmerksomhet. Det kan også gi endringer i atferd og personlighet. De tidlige symptomene kan variere noe avhengig av hvilken type demens det er snakk om, som for eksempel Alzheimers sykdom, vaskulær demens, Lewy-legeme-demens eller frontotemporal demens.

Årsaker til demens

Det finnes mange ulike årsaker til demens, men den mest kjente formen er Alzheimer’s sykdom, som utgjør omtrent 60-80% av tilfellene. Andre vanlige årsaker inkluderer vaskulær demens, som skyldes nedsatt blodtilførsel til hjernen, og Lewy-legeme-demens, som kan forårsake symptomer som minner om Parkinsons sykdom.

Tidlige symptomer på demens

  • Minnebesvær: Dette kan inkludere problemer med å huske nylige hendelser, glemme avtaler, gjenta seg selv i samtaler, eller ha problemer med å huske navn eller fakta man tidligere lett kunne huske. For eksempel kan en person glemme at de allerede har spist middag og forberede seg på å lage mat igjen, eller ha problemer med å huske viktige datoer som familiemedlemmers bursdager.
  • Konsentrasjonsvansker: Det kan bli vanskeligere å holde fokus på en oppgave eller samtale over tid. Man kan ha problemer med å huske detaljer fra det man nettopp har hørt eller lest. Under en samtale kan de miste tråden, spørre om det samme flere ganger, eller ikke klare å fullføre en setning fordi tankene vandrer.
  • Problemer med dagligdagse gjøremål: Man kan slite med oppgaver som tidligere var enkle, som å lage mat, betale regninger eller bruke teknologiske verktøy. For eksempel kan en som tidligere har vært flink til å lage kompliserte måltider begynne å slite med oppskrifter, glemme ingredienser eller brenne maten fordi de mister fokus.
  • Endringer i adferd og personlighet: Demens kan føre til at man blir mer tilbaketrukket eller isolert, eller at man endrer adferd, som å bli mer mistenksom, irritabel eller aggressiv. En tidligere utadvendt og sosial person kan bli tilbaketrukket, unngå sosiale sammenkomster og virke mer irritabel eller lett fornærmet.
  • Språkvansker: Vansker med å finne riktige ord, formulere seg tydelig eller forstå andre kan være et tegn. Dette kan gjøre det utfordrende å delta i samtaler. For eksempel kan en person si ting som: «Den der tingen som du… bruker til… du vet…,» i stedet for å si «telefon.»
  • Desorientering: Man kan oppleve problemer med å huske hvor man er, hva tid det er, eller hvordan man finner veien hjem. For eksempel kan de gå seg vill på vei til et sted de har besøkt mange ganger, som butikken eller en venns hus, eller ha problemer med å huske hvilken dag i uken det er.
  • Svekket praktisk sans: Det kan bli vanskeligere å utføre hverdagsoppgaver som å kle på seg i riktig rekkefølge eller å organisere enkle oppgaver. For eksempel kan de kle seg upassende for været, som å ta på seg en lett jakke om vinteren eller glemme å ta med paraply i regnvær.
  • Endringer i sensoriske evner: Noen kan oppleve forverring i syns- eller hørselsinntrykk, noe som kan påvirke hvordan man tolker omgivelsene. For eksempel kan de tro at noen har snakket til dem selv om ingen er der, eller feiltolke visuelle inntrykk, som å oppfatte et mønster på gulvet som et hull.

Hva bør du gjøre?

Det er viktig å huske at alle mennesker er forskjellige, og at ikke alle som utvikler demens vil vise alle disse symptomene. Symptomene kan også utvikle seg gradvis og variere i intensitet. Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner kan ha demens, er det viktig å kontakte en lege tidlig. En tidlig diagnose kan hjelpe med å sette i gang tiltak, behandling og støtte som kan forbedre livskvaliteten.

Videre kan det være nyttig å søke informasjon og støtte gjennom organisasjoner som Nasjonalforeningen for folkehelsen eller lokale demensforeninger. Disse kan gi veiledning og råd til både personer med demens og deres pårørende.

Siste nytt

Fallforebygging hos eldre: Effektive tiltak for trygghet og livskvalitet

Seksuell helse hos eldre: Et undervurdert aspekt av livskvalitet

Økende andel eldre i befolkningen: En samfunnsutfordring og en mulighet

Den største utfordringen for eldre – og hvordan den kan overvinnes

Mange seniorer har god helse: En ny oppdagelse i aldringsstudier

Råd til pårørende av personer med demens