Forsvarsmuseet åpner miniutstilling om Sjørøveri!

Idag åpner Forsvarsmuseet sin miniutstilling om sjørøveri! På museets hjemmesider kan vi lese:

I dag opplever vi stadig sjørøveri utenfor Somalia. Væpnede grupper i små båter kaprer større fartøyer som trafikkerer området og forsøker de å ta over skip. Lykkes de, forlanger de store summer i løsepenger. Hvorfor tyr somalierne til sjørøveri? Verdenssamfunnet reagerer på disse kapringene og flere nasjoner har nå satt inn marinestyrker for å bekjempe piratene. Norske skip har også blitt kapret og i august seiler den nye norske fregatten «Fritjof Nansen» til området.

Det er ikke første gang afrikanske pirater har forstyrret vår skipstrafikk. Fra 1500-1800 tallet ble trafikken sterkt rammet av sjørøveri med utgangspunkt i Algerie, Tunis, Marokko og Tripolis. Sjøfolk ble fanget og satt i slaveri, og innsamlinger i hjemlandet måtte til for å få dem frikjøpt. I 1770 sendte Danmark-Norge en eskadre med krigsskip til Middelhavet, men forsøk på militærmakt lyktes ikke. Det var først da Frankrike satte inn store maritime styrker på midten av 1800-tallet at sjørøveriet tok slutt.

Forsvarsmuseet ligger på Akershus festning.

 

U.S. Navy photo by Photographer's Mate 2nd Class Charles E. Hill (RELEASED)
U.S. Navy photo by Photographer's Mate 2nd Class Charles E. Hill (RELEASED)

USS «Halyburton» ble satt inn i redningsoperasjonen utenfor Afrikas horn for å redde kapteinen ombord på Maersk Alabama som ble holdt som gissel av pirater.