Idag åpner Forsvarsmuseet sin miniutstilling om sjørøveri! På museets hjemmesider kan vi lese:
I dag opplever vi stadig sjørøveri utenfor Somalia. Væpnede grupper i små båter kaprer større fartøyer som trafikkerer området og forsøker de å ta over skip. Lykkes de, forlanger de store summer i løsepenger. Hvorfor tyr somalierne til sjørøveri? Verdenssamfunnet reagerer på disse kapringene og flere nasjoner har nå satt inn marinestyrker for å bekjempe piratene. Norske skip har også blitt kapret og i august seiler den nye norske fregatten «Fritjof Nansen» til området.
Det er ikke første gang afrikanske pirater har forstyrret vår skipstrafikk. Fra 1500-1800 tallet ble trafikken sterkt rammet av sjørøveri med utgangspunkt i Algerie, Tunis, Marokko og Tripolis. Sjøfolk ble fanget og satt i slaveri, og innsamlinger i hjemlandet måtte til for å få dem frikjøpt. I 1770 sendte Danmark-Norge en eskadre med krigsskip til Middelhavet, men forsøk på militærmakt lyktes ikke. Det var først da Frankrike satte inn store maritime styrker på midten av 1800-tallet at sjørøveriet tok slutt.
Forsvarsmuseet ligger på Akershus festning.
USS «Halyburton» ble satt inn i redningsoperasjonen utenfor Afrikas horn for å redde kapteinen ombord på Maersk Alabama som ble holdt som gissel av pirater.