Teknologisk revolusjon nå!

Pocket

Helsevesenet står foran en stor teknologisk utvikling de kommende år. Noen snakker sågar om en revolusjon. Ikke bare skal helsevesenet møte en stadig større gruppe eldre, vi står også foran en økonomisk utfordring. Hvordan skal pengene strekke til? Hvordan skal de eldre få flere gode dager for de samme skattepengene?

Her er det mange som håper at svaret må bli teknologisk utvikling.

Man ønsker at ny teknologi til en viss grad kan erstatte og forhåpentlig effektivisere dagenes pleiere.

Kanskje mest av alt håper man at de pleietrengende kan være lenger hjemme før innleggelse og dermed ta av noe presset på de eksisterende sykehjemsplassene.

Hvor realiserbart er dette?

I dagens situasjon har ikke teknologi så mye mer å tilføre enn hjelp til kommunikasjon eller styringssystemer. Vi har så smått begynt å få smarte hus. Et trykk på mobilen og lyset skrur seg på. Et trykk til og varmen skrur seg opp et par grader. Vi har trygghetsalarmer som ved et trykk kan sende bud på hjelp. Vi har nettbrett og telefoner som kan underholde og gi kommunikasjon. Vi har digitale assistenter som Alexa, Cortana og Siri som vi kan stemmestyre. De kan finne informasjon for oss, lese noe for oss, gi beskjeder og kjøpe produkter, men det er ikke før vi får vår første statsstøttete robot det kommer til å bli fart i sakene. Når roboten kan handle, vaske og hjelpe oss opp i sengen, ja til og med kanskje hjelpe oss på toalettet, da først kan vi snakke om teknologisk revolusjon.

Da får vi også noen reale etiske utfordringer. Skal robotreparatøren få vite om alt du snakker med roboten om? Hva skjer med alle dataene roboten har samlet om deg når du dør? Skal dataene legges på en USB-stick som kremeres sammen med deg?

Helsevesenet trenger en teknologisk revolusjon. Det er bare så synd det er så lenge til vi får den.

Photo by Dieter_G

4 hendelser på “Teknologisk revolusjon nå!”

 1. Mona Gammelli

  Hei Andre

  Du skriver «Helsevesenet trenger en teknologisk revolusjon. Det er bare så synd det er så lenge til vi får den». Jeg lurer litt på ha du mener med det, da jeg erfarer at kommunene er veldig interessert i å ta i bruk mer teknologi til de eldre og kronisk syke i deres hjem. I tillegg arbeides det mer i å gi sykepleiere og sykepleiestudenter mer kompetanse i denne teknologien. Så jeg opplever at noe er i ferd med å skje. Derfor lurer jeg på hva du mener med at «det er så lenge til vi får den».

  Vh Mona

 2. Hei Andre

  Jeg ble noe nysgjerrig på hva du mener med «Helsevesenet trenger en teknologisk revolusjon. Det er bare så synd det er så lenge til vi får den». Jeg erfarer at kommunene er veldig interessert i å ta i bruk mest mulig relevant teknologi til eldre og kronisk syke i deres hjem. I tillegg arbeides det med å øke kompetansen på dette tema for sykepleiere og sykepleiestudenter. Så jeg er ikke helt enig at det vil ta så lang tid.

  Vh Mona

 3. Hei Mona!

  Takk for interessen!
  Det var selvfølgelig spissformulert, men jeg mener at selv om kommunene er flinke til å bruke ny teknologi, kan teknologien som brukes per i dag neppe kalles revolusjonerende. Den letter på enkelte områder, men vi jobber fortsatt i stor grad som vi alltid har gjort. De virkelige store endringene ligger foran oss. Og det synes for meg som det fortsatt tar ganske mange år før revolusjonen i helsevesenet foreligger.

  Vennlig hilsen André

 4. Hei André

  Da lurer jeg på hva du mener med at vi jobber som vi alltid har gjort. For eksempel mener du at teknologien ikke blir til hjelp da helsepersonellet ikke vil bruke det, eller har de ikke kompetanse i hvordan bruke det. Slik jeg tolker det du har skrevet så er din påstand at helsepersonellet i dag ikke er kompetente og teknologien ikke er revolusjonerende.

  Jeg kan være enig at helsepersonellet ikke er kompetente, men det jobbes med å få dem kompetente.
  At teknologien ikke er revolusjonerende er et aspekt som jeg også lurer på hva du mener med. For eksempel skal det nå testes ute en seng som baserer seg på å unngå trykksår, fall og underbemanning. Den blir testet ut i Canada. Mulig at den ikke er nok revolusjonerende? Derfor lurer jeg på hva du mener med hva som er teknologisk revolusjonerende og hvilke store endringer er det som ligger foran oss.

  Vh Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *