Lettere å velge sunn mat med nøkkelhullmerket

nøkkelhullmerke

 

Nå kommer nøkkelhullsmerket i butikkene. Varer som er merket med nøkkelhull har mer kostfiber, mindre fett, mindre sukker og salt enn sammenlignbare matvarer. – Nøkkelhullet vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– Vi vet at et er bra for helsa å spise mye frukt og grønnsaker, fisk og grovere kornvarer. Det er viktig for å forebygge overvekt, type 2-diabetes, visse kreftformer og hjerte- og karsykdommer, sier helse- og omsorgsministeren.

Nøkkelhullsmerkingen er en sunnhetsmerking av matvarer som er felles for Norge, Danmark og Sverige. En felles nordisk forskrift kom i juni. Utover høsten vil det komme stadig flere varer merket med nøkkelhull i norske matvarebutikker.
Denne uken starter en informasjonskampanje rettet mot forbrukere i tv, dagspresse og ukepresse.

Merkeordningen er frivillig for matvareprodusentene.

– Jeg håper og tror at nøkkelhullsmerkingen vil føre til at dagligvarebransjen produserer og markedsfører flere sunnere produkter, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Undersøkelser har vist at forbrukerne ønsker bedre og enklere merking av mat.

– Nøkkelhullet vil bli forstått uavhengig av språkbakgrunn , utdanning og kunnskap  om ernæring Den vil derfor  kunne være med på å redusere sosiale forskjeller i kosthold, sier helse- og omsorgsministeren.