Sommerutstilling: Perler fra fast samling

©Munch-museet/Munch-Ellingsen-Gruppen/BONO 

Årets sommerutstilling byr på flere overraskelser. Maleriene Skrik og Madonna var noen av Edvard Munchs mest kjente bilder før ranet i 2004, i dag er de verdenskjente. Begge maleriene er nå fullt restituert etter omfattende konservering, og vil i år inngå i museets sommerutstilling.  

 I 1909 flyttet Munch tilbake til Norge etter flere år på reisefot i utlandet. Han bosatte seg i Kragerø, som i år feirer 100-års jubileet for hans hjemkomst til landet. I denne anledning viser Munch-museet en avdeling med motiver fra Kragerø, i malerier, grafikk og tegninger. Flere av verkene hører til Munchs mest kjente, som for eksempel Den gule tømmerstokken og Vinter i Kragerø. Tre av maleriene er ikke blitt vist i museet på mange år, da de til vanlig inngår i et representativt utvalg verk deponert i Oslo Rådhus: Maleriene Gate i Kragerø, Barn på knausen og Hus og fruktrær i Kragerø hører til Munchs beste fra perioden, og blir lånt inn spesielt til sommerutstillingen fra Rådhuset.  

 I en av museets saler vises syv store malerier som tilhører den såkalte Linde-frisen. Den tyske øyelegen Max Linde bestilte opprinnelig dette verket som en barneromsdekorasjon. Imidlertid avslo han å erverve de ferdige bildene, da han fant dem upassende for små barn. Disse vakre bildene med Livsfrise-motiver er en hyllest til sommeren. 

Sommerutstillingen varer fra 24. april – 27. september 2009. 
Mer informasjon på www.munch.museum.no